tost francuski z wiśniami simon cooks chałka

 

Tost francuski to świetna możliwość wykorzystania pieczywa które ma już kilka dni.

Bułka drożdżowa, chałka, chleb tostowy a nawet biszkopt – możliwości jest wiele.

Według mnie najlepszy tot francuski jest z bułki drożdżowej.

Taki tost będzie idealny dla Waszych niezapowiedzianych gości.

Zapewniam Was, że na pewno będzie pyszny a goście zachwyceni.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • cynamon (opcjonalnie)
  • chałka, chleb tostowy, bułka drożdżowa, biszkopt

tost francuski z wiśniami simon cooks chałka

Jajka, mleko, cukier oraz sól mieszamy razem do połączenia się składników.

Opcjonalnie dodajemy cynamon.

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Bułkę drożdżową kroimy na grubsze kawałki i moczymy dobrze w jajku z każdej strony.

Można przez chwile bułkę pozostawić w jajku aby nim nasiąknęła.

tost francuski z wiśniami simon cooks chałka

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy tosty francuskie po kilka minut z każdej strony.

Pamiętajcie, aby palnik ustawić na średni – aby tosty się nie przypaliły.

Gotowe tosty francuskie układamy na talerzu i polewamy miodem lub nacieramy masłem.

Możecie zrobić bardzo prostą i szybką domową frużelinę wiśniową – której przepis znajdziecie TUTAJ. 

Tosty francuskie smakują najlepiej na ciepło – dlatego tak szybko znikają 🙂

Smacznego Simon COOKs – Szymon

tost francuski z wiśniami simon cooks chałka

tost francuski z wiśniami simon cooks chałka

tost francuski z wiśniami simon cooks chałka

Author