Kilka miesięcy temu zostałem poproszony przez firmę Media Shake o pomoc w organizacji i przeprowadzeniu warsztatów kulinarnych z McCain. Frytki to trudny temat – pomyślałem. Przekonał mnie fakt, że McCain jako jedna z niewielu firm na świecie produkują frytki z całego ziemniaka oraz dodają olej słonecznikowy – czyli same plusy. Zgodziłem się <uśmiech>.
Przygotowania do warsztatów trwały długo – bo wcale nie jest prosto przygotować spotkanie dla ponad 30 osób. Trzeba było przemyśleć menu, wybrać miejsce warsztatów, zorganizować atrakcje dla uczestników oraz poszukać odpowiednie osoby prowadzące. Z ostatnim nie było problemu. Pomyślałem o moich koleżankach z programu Masterchef. Joanna Studnicka, Anna Kawa – Kułyk oraz Sylwia Łodyga od razu się zgodziły.
Wybraliśmy piękne miejsce warsztatów – Studio Kulinarne Browar Mieszczański mieszczący się w Galeri Domar we Wrocławiu.
Na warsztaty zostali zaproszeni wrocławscy blogerzy kulinarni jak: Cafe babilon, Cupcake Factory, Z widelcem po Wrocławiu, Food Square, Raj podniebienia, Przez ogródek, Lubię wpierdzielać … oraz osoby, które wygrały konkursy organizowane na moim profilu na fb: Simon COOKs.
… w końcu nadszedł dzień warsztatów … studio było pięknie przygotowane i udekorowane. Nie zabrakło akcentów z ziemniaków i balonów McCain. Swieże słoneczniki symbolizowały olej słonecznikowy, który jest używany do frytek McCain. Goście na początku mogli poczęstować się domowymi lemoniadami, deserami: eton mess z musem z mango, musem czekoladowym z porzeczką oraz domowymi bajaderkami.
Przed warsztatami zapytałem się … kto przeprowadzi warsztaty … wszyscy popatrzyli na mnie i tak zostałem wybrany.
Gości przywitaliśmy wraz z Weroniką – osobą reprezentującą McCain. Weronika opowiedziała o historii, filozofii firmy oraz o ciekawostkach jak np. o tym, że frytki są produkowane z wyselekcjonowanych i największych ziemniaków czy to, że firma dokładnie wie z jakiej części pola są używane ziemniaki do produkcji frytek.
Był także dietetyk kliniczny, który powiedział o właściwościach ziemniaków i zbilansowanej diecie. Co się okazuje, ziemniaki nie takie złe – jak o nich mówią <uśmiech>
Jako atrakcję przygotowaliśmy degustację przepysznych olejów premium firmy Green Spoon. Oleje były genialne, a uczestnicy mogli posmakować np. oleju lnianego, z wiesiołka, rzepakowego czy z pestek dyni. Jak dla mnie hitem był ten ostatni (!)
Muszę przyznać, że prywatnie używam produktów firmy Green Spoon i szczerze je polecam.
Nie zabrakło także dobrego sprzętu, na którym przygotowywaliśmy dania – Philipiak Milano.
Gotowanie na dobrym sprzęcie to podstawa, a dzięki Philipiak Milano mogliśmy dodatkowo ograniczyć spożywanie tłuszczu.
Wraz z uczestnikami zrobiliśmy szybki kurs robienia torebek na frytki, a potem każdy z Masterchefów wylosował osoby z którymi będzie gotował. Sylwia Łodyga miała grupę, która przygotowywała wegańskie burgery z majonezem limonkowym, Ania przygotowała chłodnik ogórkowy z pesto z rukoli i pieczonymi rzodkiewkami, Asia rewelacyjnego kurczaka Satay z sałatką a ja przygotowałem dipy cztery strony świata tj. majonez z kalafiora, couli z pomidorów i mięty, mango-habanero oraz guacamole. Do każdej potrawy były frytki lub ziemniaczki McCain pieczone w piekarniku. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej.
Podsumowując.
Warsztaty McCain przebiegły w miłej i wesołej atmosferze. Wszyscy wyszli uśmiechnięci i zadowoleni.
Cieszę się, że podjąłem współpracę z firmą MediaShake i McCain. Zawsze wybieram dobrą firmę do której jestem przekonany i mam zaufanie. Uwielbiam frytki i jeżeli po nie sięgam, to tylko te od McCain.
Dziękuję Asi, Sylwi i Ani za przyjęcie zaproszenia. Te dziewczyny nigdy mnie nie zawiodły! 🙂
Już niebawem kolejne warsztaty kulinarne McCain – tym razem skierowane do rodzin z dziećmi. Śledźcie mój profil na Facebooku @simoncooksbyszymon lub jeżeli chcecie wziąć udział w warsztatach napiszcie do mnie.
Pozdrawiam
Szymon – Simon COOKs
– Przepisy –
Chłodnik ogórkowy / pesto z rukoli / pieczone rzodkiewki / ziemniaczki Country Potatoes McCain
Składniki:
– Chłodnik:
- Jogurt gęsty (typu greckiego)
- Kefir / Maślanka
- Zielony ogórek
- Czosnek
- Koperek
- Mięta
- Sól i pieprz
– Pesto:
- Sałata rukola
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
– Pieczone rzodkiewki:
- Rzodkiewki
- Syrop klonowy
- Skórka z cytryny
- Sól i pieprz
- Świeża szałwia
– Ziemniaczki Country Potatoes McCain
Do głębokiego naczynia wlewamy jogurt oraz kefir/maślankę. Ogórka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek i miętę drobno kroimy.
Wszystko dodajemy do jogurtu oraz kefiru/maślanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać sok i skórkę z cytryny.
Sałatę rukolę, olej rzepakowy oraz sól i pieprz blenderujemy aż powstanie gładkie pesto.
Rzodkiewki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Będą ładniej wyglądać, jeśli zostawimy korzonki i nieco zielonych pędów natki. Rzodkiewki mieszamy z przyprawami. Podlewamy syropem klonowym i karmelizujemy na patelni.
Rzodkiewki smażymy na petelni do czasu zrumienienia.
Ziemniaczki Country Potatoes McCain pieczemy 25 minut w temperaturze 220 st. C.
Do miseczek wlewamy chłodnik, polewamy pesto z rukoli, wkładamy kilka ziemniaczków McCain oraz dekorujemy pieczonymi rzodkiewkami.
Kurczak Satay / sałatka warzywna / frytki Golden Longs McCain
- Kurczak 500 g filetów z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- soku z pół cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej kolędry
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- Szczypta chilli
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, kolędrą, kuminem, kurkumą, chilli i olejem. Przyprawy opcjonalnie można podpiec na patelni dla mocniejszego smaku i aromatu. Kurczaka marynujemy i smażymy z każdej strony.
Sałatka warzywna
Składniki:
- Sałata (można użyć mix)
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek zielony
- Czerwona cebula
- Olej słonecznikowy
- Skórka i sok z pół cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Sezam
Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz polewamy warzywa.
Frytki Golden Longs McCain pieczemy 25 minut w temperaturze 220 st. C.
Na talerzu układamy kawałki kurczaka, sałatkę którą posypujemy sezamem oraz upieczone frytki Golden Longs McCain.
Burger warzywny / majonez limonkowy / frytki 1-2-3 Fries McCain
Składniki na warzywne burgery:
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ¾ szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- czubata łyżka maki ryżowej
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku
Przygotowanie:
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Mieszamy.
Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę.
Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
Majonez limonkowy
Składniki:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 żółtko
- 400-500 ml oliwy słonecznikowej
- 3 limonki
- Mięta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Musztardę, żółtko oraz oliwę miskujemy. Dodajemy sok z limonek oraz startą skórkę.
Mieszamy z utartą w moździerzu miętą z solą i pieprzem. Chłodzimy.
Frytki 1-2-3 Fries McCain pieczemy 25 minut w temperaturze 220 st. C.
Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół, podpiekamy na rozgrzanej patelni.
Dolną bułkę smarujemy majonezem limonkowym, następnie układamy burgera warzywnego, pomidora, sałatę, majonez limonkowy, przykrywamy górną częścią bułki. Nakłuwamy wykałaczką.
Burgera warzywnego podajemy z upieczonymi frytkami 1-2-3 Fries McCain.
Dipy / łódeczki McCain typu Fri’Style
– Majonez z kalafiora
Składniki:
- ok 250 g kalafiora
- pół szklanki mleka sojowego/naturalnego/kokosowego
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- pół do 1 łyżeczki płatków drożdżowych
- sól do smaku
- mały ząbek czosnku
- 4 łyżki Oleju Rzepakowego Green Spoon
Kalafior gotujemy na parze.
Wszystkie składniki blenderujemy dodając stopniowo mleko kokosowe.
Czosnek, sól, sok z cytryny, musztardę oraz oliwę dodajemy stopniowo.
Blenduj do uzyskania aksamitnej jednolitej masy.
Chłodzimy
– Guacamole
Składniki:
- 3 dojrzałe avocado
- Pół limonki
- Pół czerwonej cebuli
- Szczypiorek
- Papryczka chgilli
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Avokado myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. Rozgniatamy avocado widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobno czerwoną cebulę, szczypiorek, papryczkę chilli oraz doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać rozgnieciony w prasce czosnek i liście mięty. Wszystko mieszamy.
Chłodzimy.
– Dip mango habanero
Składniki:
- 1 mango (lub pulpa z mango)
- Kilka papryczek habanero
- 3-4 łyżki majonezu
- Pietruszka
- Szczypta curry
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mango obieramy, kroimy w mniejsze części i blenderujemy. Dodajemy dokrojoną drobno papryczkę habanero, majonez, posiekaną pietruszkę, szczyptę curry oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i chłodzimy.
– Couli z pieczonych pomidorów i papryki
Składnik:
- Pół kg pomidorów
- Pół kg papryki czerwonej
- Bazylia
- Sól i pieprz do smaku
- Kapary
- Parmezan
- Olej kokosowy
Przygotowanie:
Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dusimy na oleju kokosowym.
Dodajemy pokrojoną bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Kapary grillujemy, siekamy dodajemy do reszty składników. Mieszamy i chłodzimy.
Frytki Fri’Style pieczemy 25 minut w temperaturze 220 st. C.