Musiało minąć 33 lata żebym przekonał się do wątróbki. Jednak nie jest to taka wątróbka o jakiej myślicie.

Myśląc o wątróbce przypomina mi się pewna historia … Pamiętam, jak będąc dzieckiem dostałem na obiad wątróbkę, której niecierpiałem. Ukradkiem zawinąłem ją w papier i wrzuciłem za meble. Było lato. Po kilku dniach w pokoju powstał nieprzyjemny zapach. Oczywiście nic nie wiedziałem o tym <śmiech> Po jakimś czasie w trakcie malowania i odsunięcia mebli wszystko wyszło na jaw <śmiech> I taka to była historia z wątróbką. Od tamtej pory nigdy nawet na nią nie popatrzyłem. Do dzisiaj.

Wątróbka naprawdę jest smaczna – jeżeli się ją dobrze przygotuje. Fajnym dodatkiem jest domowa konfitura z czerwonej cebuli i wiśni oraz puree z selera.

Musicie koniecznie wypróbować.

wątróbka konfitura z cebuli puree selerowe simon cooks


Składniki na 2-4 porcje:

Wątróbka:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy
  • kapka brendy, burbonu albo whiskey

Krem z selera:

  • 1 duży seler
  • 1 ziemniak
  • 300-400 ml mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 2 czerwone cebule
  • 100 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 3 łyżki cukru
  • garść wiśni (mogą być mrożone)
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

wątróbka konfitura z cebuli puree selerowe simon cooks

Zacznijmy od konfitury z cebuli.
W rondelku rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.
Zasypujemy cukrem (opcjonalnie można dodać 2 łyżki miodu).
Zmniejszamy ogień i czekamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy goździki. Mieszamy i dusimy przez 15-20 minut na małym ogniu.
Dodajemy mrożone wiśnie i dusimy kilka minut. Wlewamy wino, 2-3 gałązki tymianku, kilka listków rozmarynu. Mieszamy i dusimy przez kolejne 20-25 minut. Zobaczycie jak wino odparuje i zredukuje się. W międzyczasie dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Dusimy do czasu, aż cebula będzie miękka a cały płyn odparuje.

Teraz czas na puree z selera.
Selera i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Dusimy 2-4 minuty aż delikatnie zmiękną.
Dodajemy całą gałązkę tymianku oraz solimy i pieprzymy do smaku.
Zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Może zdarzyć się, że mleko podczas gotowania się zważy – wówczas warzywa należy opłukać pod bieżącą wodą.
Ugotowane warzywa odcedzamy.
Blenderujemy na gładki krem z dodatkiem masła.
Opcjonalnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Następnie przecieramy puree selerowe przez sito.

No i w końcu wątróbka.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone jabłka.
Dusimy i mieszamy 1-2 minuty.
Jabłka nadarzą fajnego posmaku.
Dodajemy oczyszczone wątróbki i smażymy razem z jabłkami.
Smażymy (na małym ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.
Dodajemy miód, mieszamy. Następnie wlewamy odrobinę brendy i podpalamy.
Uważajcie bo będzie trochę ognia i będzie się działo.
Tą technikę nazywamy flambirowaniem.
Po chwili ogień zgaśnie.
W międzyczasie potrząsajcie patelnią aby wątróbka zebrała cały smak jabłek, miodu i brendy.

Na talerzu układamy puree selerowe. Możecie posłużyć się łyżką tworząc łzę albo worek cukierniczy i wycisnąć różne kształty.
W kilku miejscach układamy łyżeczką konfiturę z cebuli, a na nią wątróbkę.
Obkładamy jabłkami z pieczenia. Można danie udekorować mikro ziołami np. liśćmi buraka lub kiełkami.
Możecie przygotować chipsy z obierków selera lub obierków ziemniaka.
Musicie tylko uważać, bo chipsy szybko się pieką i łatwo je spalić.

Smacznego
Ta wątróbka jest naprawdę zaskakująca.

Pozdrawiam

Simon COOKs – Szymon

wątróbka konfitura z cebuli puree selerowe simon cooks

wątróbka konfitura z cebuli puree selerowe simon cooks

Author