wegańska panna cotta z mleczka kokosowego i musem jagodowym simon cooks masterchef

Panna Cotta to włoski deser mleczny podawany z musem owocowym. Tym razem postanowiłem przygotować wegańską wersję tego deseru. Muszę przyznać, że jest równie smaczny i “bez kopyt”. Panna Cotta jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu, a dzięki substancji żelującej agar agar – deser jest gotowy w mgnieniu oka. Oczywiście nie ma co przesadzać z dodawaniem agaru bo Panna Cotta musi być delikatna i chwiejna. Miałem akurat jagody więc przygotowałem mus jagodowy, ale bez problemu możecie użyć swoich ulubionych owoców.

 


Składniki na 5-6 porcji:

  • 250 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, ryżowe, sojowe) 
  • 250 ml mleka kokosowego (użyłem mleka w kartonie) 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki agaru 
  • garść jagód
  • skórka z limonki i 2 cm imbiru (opcjonalnie)

Do rondelka wlewamy mleko np. ryżowe i mleko kokosowe, dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz ziarenka wanilii.

Opcjonalnie można dodać skórkę z limonki oraz obrany imbir. Limonka i imbir nadadzą fajnego smaku i aromatu – a Panna Cotta będzie bardziej wyraźna w smaku.

Wszystko podgrzewamy, dodajemy agar agar (nie radzę dawać więcej) i mieszamy.

Kiedy mleko zacznie się gotować, czekamy mniej więcej minutę i ściągamy z ognia.

Płyn przecedzamy przez sito i rozlewamy do naczynek. Zostawiamy na kilka minut do przestygnięcia i wkładamy do lodówki na godzinę.

Jagody (lub inne owoce) blenderujemy, dodajemy pozostały cukier puder i mieszamy.

Owoce przecedzamy przez sito aby pozbyć się pestek.

Mus owocowy można podgrzać i dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą i wymieszać.
Mąka zagęści delikatnie mus.

Panna Cottę wykładamy na talerz. Jeżeli będziecie mieć problem z wyciągnięciem deseru z naczynek – wystarczy, że podważycie je nożem. Polewamy musem jagodowym, obsypujemy kilkoma jagodami i przystrajamy miętą.

Smacznego
Simon COOKs – Szymon wegańska panna cotta z mleczka kokosowego i musem jagodowym simon cooks masterchef

Author