nasielsk

Sięgamy coraz częściej i chętniej po świeże owoce i warzywa, jednak te, ze względu na swoją sezonowość, dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku. Gdy ich zabraknie, często decydujemy się na produkty mrożone – tym bardziej, że oferta firm jest coraz to bardziej bogatsza. Słusznie. Według doniesień z British Institute of Food Research mrożone warzywa zachowują więcej składników odżywczych niż produkty świeże, które od czasu zebrania do kupienia mogą stracić wiele ze swoich wartości odżywczych.

Przykładowo według badań, po 16 dniach fasola traci niemal połowę składników odżywczych, brokuł i kalafior 25%, groch do 15%, a marchew do 10%.

Żywność mrożona dzięki szokowemu zamrożeniu, może spędzić nawet miesiąc w transporcie i w magazynach, nie tracąc zbyt wielu składników odżywczych.

Podsumowując, jest tak samo wartościowa i smaczna jak świeże produkty.

Zalety mrożonek:

  1. Cena – są często znacznie tańsze, a przez to mogą być częściej wykorzystywane do produkcji,
  2. Wygoda – najczęściej są już pokrojone i konfekcjonowane jako jednorodny produkt lub konkretna mieszanka, co jest wygodne,
  3. Oszczędność miejsca,
  4. Wysoka jakość i składniki mineralne – mogą być przechowywane przez długi czas bez utraty składników i jakości,
  5. Oszczędność kosztów związanych z myciem, użyciem urządzeń elektrycznych i kosztów związanych z utylizacją odpadów.

Simon COOKs – Szymon

Author