tartinka ziemniaczano-brokułowa `Simon Cooks

Ziemniaki często pojawiają się na naszych stołach.

I pewnie nie raz zastanawialiście co można z nich przygotować.

Propozycji jest bardzo dużo, ale tym razem chciałbym zaproponować Wam zapiekanki ziemniaczano – brokułowe.

Możecie do środka dodać kawałki kurczaka lub tuńczyka a danie będzie bardziej syte.

Takie zapiekanki to nie tylko propozycja na obiad ale także na przyjęcia czy domówki.

 

 

 

 

 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 6 ziemniaków
  • pół brokuła
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 6 łyżek śmietany
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • tymianek, oregano
  • gałka muszkatałowa, czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plasterki.

Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.

Brokuły dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem.

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oliwie z oliwek.

Dodajemy czosnek, zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Mleko, śmietanę, jajka mieszamy.

Dodajemy mąkę oraz przyprawy, sól i pieprz.

Opcjonalnie można dodać sera mozzarella lub ulubionego żółtego sera.

Wszystko mieszamy.

Ziemniaki odcedzamy i posypujemy szczyptą gałki muszkatałowej. Mieszamy.

Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem.

Do każdego otworu układamy plaster ziemniaka, następnie brokuły, przykrywamy pozostałymi ziemniakami.

Jeżeli ziemniaki się rozpadną – nie martwcie się – ułóżcie je łyżką.

Jeżeli chcecie aby zapiekanki były bardziej syte, możecie dodać kawałki kurczaka lub tuńczyka.

Wszystko zalewamy masą śmietanowo – jajeczną.

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Do zapiekanek ziemniaczano – brokułowych dobrze smakuje dip przygotowany z jogurtu, sera fety, koperku i pieprzu.

Smacznego

Simon COOKs

tartinka ziemniaczano-brokułowa `Simon Cooks

Author