sałatka sałata pomidory ogórek cebulka simon cooks dressing

 

Moja babcia mawiała, że sałata jest dobra do wszystkiego. I miała rację.

Do śniadania, obiadu, kolacji, makaronu, kurczaka czy ryby.

Sałatka ta jest na tyle uniwersalna, że możecie dodać do niej swoje ulubione dodatki.

Jesteście na diecie – jedzcie sałatę.

 


Składniki:

  • sałata zielona, rzymska, lodowa, roszponka, rukola, czerwona itp.
  • zielony ogórek
  • 3-4 cebulki dymki
  • pomidorki koktajlowe
  • garść pokrojonej świeżej kolendry lub pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sol i pieprz

sałatka sałata pomidory ogórek cebulka simon cooks dressing

Sałatę dobrze myjemy oraz rwiemy na mniejsze kawałki.

Ogórka kroimy na półksiężyce, dymkę w cienkie plasterki, a pomidorki na pół.

Ogórki możecie także skroić obieraczką do naczyń wzdłuż – i ułożyć go w różyczki jak na zdjęciu.

Kolendrę lub pietruszkę grubo siekamy.

Wszystko umieszczamy w dużej misce, w tej w której będziemy podawać sałatę.

Do przygotowania dresingu mieszamy sok z cytryny, dwa razy tyle oliwy z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatkę dobrze jest polać dressingiem przed samym podaniem – wtedy mamy pewność, że sałata będzie chrupka.

Do sałatki można dodać np. rzodkiewkę, paprykę, pomidory suszone czy oliwki.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

sałatka sałata pomidory ogórek cebulka simon cooks dressing

sałatka sałata pomidory ogórek cebulka simon cooks dressing

Author