krem z gruszki z grzankami simon cooksCzęsto zostają w domu dojrzałe gruszki i nie do końca wiadomo co z nimi zrobić.

Najczęściej pada na deser. Tym razem chciałbym zaproponować Wam jesienną aksamitną zupę – krem z gruszek.

Jest bardzo aromatyczna i ostra w smaku dzięki serowi gorgonzola.

Krem można podać z chrupiącymi czosnkowymi grzankami.

Taki krem gruszkowy będzie bardzo fajnym ciepłym posiłkiem na zimne jesienne wieczory.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 gruszki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera gorgonzola
  • suszona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • czerstwe pieczywo

krem z gruszki z grzankami simon cooks

Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem.

Gotujemy mniej więcej 15 minut.

Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone gruszki, starty czosnek, sól i pieprz oraz połowę sera gorgonzola.

Gotujemy na małym ogniu 10 minut.

Blenderujemy na gładki krem.

krem z gruszki z grzankami simon cooks

Pieczywo podpiekamy na złoto na oliwie z oliwek i pokrojonym czosnku.

Krem z gruszki wlewamy do talerzy, kruszymy resztką sera gorgonzola, układamy grzanki i cieszymy się pysznym smakiem.

Smacznego rozgrzewania

Simon COOKs – Szymon

 krem z gruszki z grzankami simon cooks

Author