jajka z sosem tatarskim simon cooksKolejna odsłona jajka – tym razem z sosem tatarskim.

Jajka możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do dań głównych oraz kanapek.

Sos tatarski z marynowanych warzyw, musztardy, chrzanu i ziół – to świetna kompozycja.

Takie połączenie to idealna przekąska na co dzień, na kropione imprezy czy na święta … A święta tuż tuż …

Pamiętacie jajka z sosem tatarskim w PS Społem?

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 5 jajek (od polskiej kurki grzebiącej)
  • 10 pieczarek marynowanych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 ogórków kiszonych
  • cebula
  • majonez
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie płaska łyżeczka musztardy dijon i startego chrzanu

 

jajka z sosem tatarskim simon cooksJajka gotujemy mniej więcej 6-8 minut. Obieramy ze skorupek.

Sekretem dobrego sosu tatarskiego jest to aby warzywa były drobno pokrojone.

Dlatego ogórki, pieczarki i cebulę kroimy bardzo drobno.

Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie – kolejny sekret – odciskamy sok.

Nie będziemy mieć pływających jajek.

Dodajemy majonez, opcjonalnie musztardę, chrzan oraz sól i pieprz do smaku.

Na talerzu układamy kilka listków sałaty np. lodowej lub roszponki, wykładamy sos tatarski oraz układamy jajka.

Wszystko posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego “jajkowania”

Simon COOKs – Szymon

jajka z sosem tatarskim simon cooks

Author